2018. jan 31.

Fényforrások 1.

írta: Chili Meli
Fényforrások 1.

1.Hőmérsékleti sugárzók

Most, hogy már tudjuk milyen fényre van szüksége szeretett növényeinknek, lássuk mivel tudjuk ezt számukra biztosítani.

  1. Lehozzuk a napot az égről, és kifüggesztjük a mennyezetre.
  2. Vásárolunk, vagy készítünk olyan fényforrást ami a lehető legjobban kielégíti növényeink fényigény szükségletét.

Azt azért jó, ha tudjuk, egyenlőre olyan mesterséges fényforrás, ami a napfényt teljes egészében kiváltaná, egyenlőre nem létezik, vagy nem tudunk róla.

Ebben a cikkben azokkal a fényforrásokkal foglalkozunk, ami kereskedelmi forgalomban kaphatóak.A hagyományos wolfram szálas izzókat már nem is említjük, kikopnak lassan még a köztudatból is, sem a petróleum lámpát, sem a gyertyát, pedig milyen szép is a lángja.... petróleum lámpa....

A lakásvilágításhoz kapható izzók sem fényáramban (lumen), sem fényhasznosításban (lm/W) nem bizonyulnak elegendőnek növények neveléséhez.
http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/8446 oldalon megtalálható minden kereskedelemben kapható "ócsó" és nem "ócsó" izzó mérésének eredménye. Ezek a fények arra szolgálnak, hogy a lakásunkban az emberi szemnek megfelelő látható fényt biztosítsanak. Erre vannak kitalálva. No, de akkor mivel etessük a növényeket?

fenyforrasok_abra2.png

 1.Hőmérsékleti sugárzók

Hőmérsékleti sugárzónak nevezzük azokat a fényforrásokat, amelyekben működésük során egy izzószál kerül felmelegítésre, egészen addig, amíg az általa kibocsájtott sugárzás a látható tartományban is jelentkezik. A látható tartományban kibocsájtott sugárzás tulajdonképpen a fény, amit az emberi szem érzékelni képes. Viszont ez alig néhány százaléka a teljes kibocsájtott sugárzásnak. A fennmaradó tetemes rész hő-ként jelentkezik. Ennek okán a fényhasznosítása (Fényáram/felvett teljesítmény [lm/W]) nagyon gyenge.

1.1. Hagyományos izzólámpa
hagyomanyos_izzolampa.pngA hagyományos izzólámpák legtöbbje olyan hőmérsékleti sugárzó, amelyben a fényt egy hevített wofram szál bocsájtja ki, amely a legtöbb esetben, vákuumban van működtetve. Speciális esetekben a burán belül lehetséges töltőgáz jelenléte, de ez csak kisméretű fényforrások esetében lehetséges. A fentebb említett gyenge fényhasznosítása miatt (6-19 lm/W) az Európai Unióban tiltó listára kerültek, így már csak speciális kivitelű változatai kaphatóak, amelyek kiváltására nem létezik jelen pillanatban célszerű alternatíva. Azon előnyös tulajdonsága miatt alkalmazzák munkavédelmi szempontból kiemelt helyeken, hogy a hálózati frekvencia nem jelenik meg a kibocsájtott fényben, így nem tud létrejönni stroboszkóp hatás. Hőmérséklettűrő képessége miatt alkalmazzák továbbá sütőkben, valamint színezett, vagy speciális szálformájú változatait dekorációs célokra. Élettartama hozzávetőleg 1000 órára tehető.

1.2. Halogén lámpa
halogen_izzo.jpgFelépítését tekintve hasonlatos a hagyományos izzókhoz. A jelentős különbség a burán belüli gáz, amelyben létrejön az úgynevezett halogén körfolyamat. Ennek során az izzószálból távozó oldott wolfram képes visszaépülni, így nem történik meg a szálszakadás olyan rövid idő alatt mintha vákuumban üzemeltetnénk. A folyamat lejátszódásához megfelelő hőmérsékletre is szükség van, ennek eredménye a kicsiny kapszula kivitel. Ahogy a hőmérsékleti sugárzók általában ez a fényforrás típus is fényáram szabályozható (dimmelhető), de csökkentett fényáram esetén csökken a hőmérséklet is, ami a halogén körfolyamatot megbontja. Ebben az esetben az élettartama visszacsökken a hagyományos izzólámpa szintjére. Ideális módon üzemeltetve üzemideje elérheti a 2000 órát. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően valamivel kevesebb felvett teljesítménnyel biztosítja ugyanazt a fényáramot, mint elődje, javítva ezzel a fényhasznosítást (16-27lm/W).

A hőmérsékleti sugárzók színhőmérséklet tartománya (nm).

Növényeink szempontjából hasznosítható fénnyel szinte alig rendelkeznek. Ha ilyen fényekkel világítod a növényeidet, legyen annak bármekkora fényereje, legfeljebb a villanyórád ugrik le a helyéről, és az áramszolgáltatód jár jól. A növényed semmiképpen.

hagyomanyos_izzok.png

 Összefoglalva:

Pár évvel ezelőtt mi is azt gondoltuk, hogyha elég erős a fény, az a növényeknek is elég. Természetesen a saját bőrünkön - vagyis a növényekén - tapasztaltuk, bizony kevés az ami a mi szemünknek már sok. Amikor a növények a világítás mellett napfényhez is juthattak az ablaküvegen keresztül, egyből arra hajlottak. Később a kiültetésnél sem bizonyultak ellenállónak, szerkezetük (szövetállományuk) gyenge volt. Erről itt olvashatsz: http://palantanevelo.blog.hu/2018/01/30/fenytani_alapismeretek

Egy szó mint száz, ezek a fények növényeink számára teljességében elégtelenek. Sem színspektrumilag nem állják meg a helyüket, sem sugárzási minőségükben. Rengeteg hőt termelnek, így megesik, hogy mialatt fényevőként éhen hal a növény, még sült saláta is keletkezik belőle, pedig lehet főzve fogyaszthatóbb lenne.

 

Felhasznált szakirodalom:
http://www.bykyny.hu/fenykepezes-fenyforrasok-szine.shtml
http://www.tungsrambolt.hu/fenyforrasok_ismertetese.html
http://mek.oszk.hu/00500/00572/00572.pdf

Szólj hozzá

spektrum fény uv növény palánta fénytan lámpák fényforrások izzók növénynevelés fényáram fénytartomány szinhőmérséklet hőmérsékleti sugárzók