2018. jan 30.

Játék a fényekkel

írta: Chili Meli
Játék a fényekkel

avagy a "parasztos" fényspektrum meghatározása :-)

 

Fizikaórán az egyik kedvenc előadásom a fénytanról az volt, amikor a prizmákkal kísérleteztünk. Hihetetlen mennyi színt ki tudtunk varázsolni a nap fényéből. Mindig rácsodálkoztam, milyen gyönyörű. De nem kell fizikaóra, elég, ha látunk eső után egy szivárványt. Csodálatos ez a bolygó. Lehet, hogy virtuális, de akkor is szuper a grafikája.

Most egy játékot hozok Nektek, amivel otthon lehet szórakozni. Senki ne vegyen rá mérget, de arra, hogy eljátszunk a különböző fényforrások színspektrumával, nagyszerű dolog. (már aki szereti)

Biztos találsz valahol a polc, fiók, autó mélyén egy cd lemezt. Cd-t keress, a dvd lemezeken a technológiai eljárás miatt a műanyag bevonatnak más a színe, így a fényt nem tükrözi prizmaszerűen vissza. De sebaj, ha nincs cd, a dvd is megteszi, nyulat úgysem lövünk vele.

Röviden a fényforrásokról, ami minden háztartásban megtalálható. Napfény a szabadban, ablaküvegen keresztül, fólia alatt, energiatakarékos izzóval, hideg fehér LED lámpával.

Természetes napfény

A képen a természetes tavaszi napfény látható szabadban. Élesen kirajzolódik a színskála, figyeld meg a kék oldalán az uv "látható???" tartományát is.

cd_szabad_napfeny.jpg

Ablaküveg mögött

Ezen a képen thermo üveg mögötti napfény visszaverődése látható a cd lemez felületén. 2 rétegű üvegről van szó. Látható, mennyit vesztett a napfény a színskálából, mennyire szűri meg a thermo üveg a látható tartományt, nem beszélve a láthatatlan tartományról, amire a növénykénknek szüksége lenne.

cd_dupla_ablakuveg_mogott.jpg

UV álló fóliasátor alatt

Egy részes -nem dupla!!! -  UV álló fóliasátor alatti fény cd lemezzel. Itt már jócskán megfigyelhető a fény szűrése, nem véletlen nem törik szét az ilyen fólia 2 hónap alatt. Kiszűri az uv sugarakat, és ki tudja még mit, amire a növényeknek nagy szüksége lenne. Ha van kedved kísérletezni, ültess el szabad földbe és fólia alá ugyanolyan növényeket, Adj meg nekik mindent, tápanyagot, vizet, egyenlően. Majd nézd meg a 2 növény közötti különbséget. Lombozatban és termésében is. Nagyságra, ízre, mindenre. Nem véletlenül használnak (már-ahol!!!) nagyüzemi növényházakban kiegészítő világítást.
http://mezohir.hu/portal/2013/a-led-es-a-hagyomanyos-fenyforrasok-novenyhazi-alkalmazasanak-osszehasonlitasa-127761

cd_foliasator.jpg

 Energiatakarékos izzó 1.

A cd-t a fürdőszobában teszteltem az energiatakarékos izzó alatt. Itt még számításba jön egy !! műanyag!! búra, ami szintén felfog nem kevés tartományt. Tisztán látható, hogy a zöld, sárga, narancs, halványkék, halványlila színek kerülnek előtérbe, ami az emberi szemnek kellemes "melegfehér" színt biztosít. Növényeink ezt a fényt - mondhatni - nem komálják. Fogmosáshoz, tusoláshoz, borotválkozáshoz bőven elég. Sminkeléshez már talán kevés....?? :D ..de bizonyos reggeleken, amikor belenézel a tükörbe még talán sok is.

cd_furdoszoba_energiatakarekos_izzo.jpg

Hagyományos izzó.

Ezt a fotót a királyi trónteremben  - alias wc -  készítettem. Itt fontos, hogy az ember fia lásson híreket olvasni, meditálni, szaklapokat böngészni. Akár hagyományos papír alapon - ami többször felhasználható - akár tableten, vagy mobilon. Kellemes meleg fehér fény, kissé erősebb lumen értékkel. A fent említett tevékenységekre tökéletes, de növényeink itt is éhen halnának fényevőként. Sem a kék tartomány, sem a vörös nincs meg a növények számára. A helyiségben végzendő mindennapi szükséglethez viszont tökéletes.

cd_energiatakarekos_wc.jpg

Hideg fehér LED megvilágítás

Ezen a képen a kazánházban lévő 2*10W hideg fehér power LED visszatükröződése látható a cd lemez felületéről. A színes részek az egyéb tárgyakról való visszatükröződések, mint már fentebb tapasztalhattátok, a lényeges a "vékony" csík, mi ezzel foglalkozunk.
A LED-ek világában sikerült a készítőknek igen szűk nanométer tartományban (ami a nem hátrány!!! ) előállítani a fény spektrumait. A hideg fehér LED-ek esetében ez 540-560 nm közé esik. Sárga és zöld, ami egy igen erős fehér fényt biztosít. Ezeket a LED-eket használják túlnyomó többségben a LED reflektorokba, fényereje miatt. Az emberi szemnek nem kellemes, de rendkívül erős fényt ad. LUX értéke kiveri a mobil app-on a biztosítékot, de növényeink ezalatt a fény alatt kúszónövényekké változnak, és égig érő babnak képzelik magukat rövid idő leforgása alatt.

cd_hidegfeher_led.jpg

Palánta nevelő LED világítása

A fotón a palántanevelőnk LED világításának fényei verődnek vissza. Semmi zöld, semmi sárga, semmi más, csak az a fényspektrum (nanométer) tartomány az UV-vel együtt ami a növények lombfelület kialakításához szükségesek. Nem célszerű árnyékolás nélkül használni, mert kisüti az ember szemét. Ez esetben a "box" nem azért szükségeltetik, hogy a fény "terülése" visszaverődjön, csupán egészségügyi és zaklatási szempontból.  Ugyanis a hatóságok már jól tudják, hogy a -nem nevezzük nevén hemp - növényeket is ilyen technológiával nevelik a rejtekek rejtekének legmélyén. Márpedig ezeknek régi "hagyománya" volna, hiszen mielőtt legális lett volna némely országban eme meg nem nevezett növényeknek a termesztése, bizony csodásakat neveltek fel vele pincék legmélyén.
No, de hogy a meg nem nevezettől elvonatkoztassunk, és lépjünk tovább, kutatási eredmények is bizonyítják eme igen lila fényeknek a beltéri növénytermesztésben való létjogosultságát. Ez a fénytartomány rövid távon sem kellemes az emberi szemnek, ezért köz és lakásvilágításra nem alkalmazzák. Növényeink viszont imádják.
Ha hozzájutsz egy ilyen, vagy ehhez hasonló szerkezethez, láthatod, hogy a növények levele a fény alatt szinte "fekete". Ami azt jelenti, hogy a fény minden falatkáját "felfalják". Eszük ágában sincs ilyen fény alatt égig érő bab mesét játszani.

cd_novenynevelo.jpg

Ezen utolsó fotón kifejezetten PALÁNTA nevelő fényekről van szó, a beltéri növénytermesztéshez is megvan a megfelelő fény, jelen esetben a képen a KÉK túlsúlyos fény látható, mely a növények lombozatának kialakulásáért felelős. A virágzás - virágkötés - termés vegetációs időszakához más fényspektrumot igényelnek szeretett növényeink.

Folytatása következik....

Szólj hozzá

spektrum fény uv növény fotoszintézis palánta fénytan növénynevelés palántanevelő fénytartomány szinhőmérséklet növényvilágítás növénynevelő fénytani alapismeretek