2018. feb 02.

HPS vagy LED?

írta: Chili Meli
HPS vagy LED?

Miért termesszünk LED-del?

Jelenleg nem sokan vannak akik LED-et használnak a növényeik fényforrásának biztosítására. Annál többen vannak, akik évek óta a nagyteljesítményű lámpákat használják. Minek térnének át a LED-re, hiszen lámpák már bizonyítottak, nem egy generáció növény nőtt fel alattuk.
Teljesen érthető a dilemma, hiszen mindenki szeretné tudni: tényleg jobbak a HPS lámpáknál? Vajon tényleg lehet velük spórolni az energiaköltségeken?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a LED még nem tart ott, hogy növénytermesztési célokra is lehessen használni, de az igazság az, hogy számtalan érv van mellettük. Itt most félre fogjuk tenni a gyártók által közölt - sokszor túlmarketingezett - szöveget és röviden átveszünk pár olyan tapasztalati tényt, ami egyértelműen mutatja: a LED már tökéletesen alkalmas erre a célra.

2_hetes_novenyek.JPG

Az eredmények

Összehasonlítva a HPS lámpákat a speciális növény és palánta nevelő LED lámpákkal annyit az előző bejegyzések alapján is megállapíthatunk (nem beszélve az évek tapasztalatáról), hogy a LED lámpák minden fontos spektrumban sugároznak amire a növénynek szüksége van, mindezt megdöbbentő fényerővel és nagyon alacsony fogyasztás mellett. Ebből következően jó a fényhasznosításuk, és nagyon kevés hőt termelnek. Így a folyamatos hűtése a boxnak nem szükséges, a növényeket nem égetjük meg, nem fűtjük túl a teret. Sőt, a fényeloszlás tekintetében még box sem szükséges.

Fényerő: Sokan aggódnak a fényerő miatt. Mi is aggódtunk, hiszen a mi szemünknek a növények számára haszontalan spektrum jóval erősebb fénynek látszik. A LED lámpák képesek biztosítani a megfelelő fényerőt, csak mi emberi szemmel máshogy érzékeljük. A lefedhető területhez képest arányaiban szinte azonos a fényerejük a nagyteljesítményű izzóéval, épp csak a fogyasztásuk lesz a töredéke.
Tehát ránézésre nem hozzák ugyan azt a fényerőt, mint a HPS, de lemérve - márpedig a növénynek csak a hasznos spektrum számít - a LED minden alkalommal megelőzi korábbi elődeit. Ez természetesen több és jobb termést, hozamot jelent a termesztők számára, növényeink meghálálják.

dsc_0114.JPG

Hő: ha valaki HPS lámpát használ, az egészen biztos, hogy folyamatosan küzd a hővel. Elvezetése bonyolítja az egyébként is időigényes és költséges nevelést, folyamatosan klímázni pedig nagyon drága. Tehát állandóan olyan hőmérsékletet tartani, ahol a palánták nem égnek meg, nem könnyű, de nem is lehetetlen. A speciális LED lámpák ebben is nagy előnnyel rendelkeznek. Nem termelnek számot tevő hőt, a növényeknek akkor sem lesz bajuk, ha esetleg hozzáérnek a LED-hez. Viszont, ha valaki Szibériában, vagy nagyon hideg helyiségben, esetleg januárban fűtetlen fólia alatt szeretne növénytermesztésbe fogni, a HPS lámpák garantáltan segíteni fognak a helyiségek felfűtésében.

Szerelhetőség: a LED-es növénytermesztő lámpák sokkal több és célszerűbb elrendezésben alkalmazhatóak a HPS lámpákkal szemben. Az izzó formájú HPS-eket csak a növények fölé lehet elhelyezni a termelődő hő miatt, illetve érintésvédelmi szempontjait is figyelembe kell venni. Itt most az égetés érintésének védelmét szem előtt tartva. Ezzel szemben a LED palánta és növénynevelő lámpák a teljes területet le tudják fedni, illetve oldalról is lehet velük világítani.

A fény összetétele: a LED esetében speciálisan a növénytermesztéshez készült világításról beszélünk, így a spektruma pontosan az (piros és kék megfelelő aránya és változatai), ami a növények számára fontos a növekedés és virágzás során. A HPS ezzel szemben a teljes spektrumot lefedi, így nagyon sok "felesleges" fényt is kibocsájt, ami a növény szempontjából haszontalan, viszont a villanyszámlát azért rendesen megterheli.

dsc_0112.JPG

A bejegyzésben elhelyezett fotók saját képek. Felhívnám a figyelmet, hogy a fényképek elkészítése alatt VAKUT használtunk!!! A vaku ennyire tudta felülbírálni a LED fényeket.

A saját tapasztalatokon túli szakirodalom:

ttps://www.nasa.gov/content/veggie-plant-growth-system-activated-on-international-space-station
https://en.wikipedia.org/wiki/Vegetable_Production_System

https://www.ava.gov.sg/files/avavision/Issue1_2016/plant_picks_taking_it_indoors.html

http://mezohir.hu/portal/2013/a-led-es-a-hagyomanyos-fenyforrasok-novenyhazi-alkalmazasanak-osszehasonlitasa-127761/

Szólj hozzá

spektrum fény uv növény összehasonlítás fotoszintézis palánta LED növénynevelés fényáram fénytartomány szinhőmérséklet növényvilágítás beltéri növénynevelés