2018. jan 30.

Fénytani alapismeretek 2.

írta: Chili Meli
Fénytani alapismeretek 2.

Mértékegységek és fogalmuk

Amíg csak lakásdekorációra vásárol valaki fényt, ott bizony elég szokott lenni a számára tetsző színhőmérséklet és fényerő, amit a fényforrás tud biztosítani. Node, kérem, amikor növénynevelésre adja az ember fia-lánya a fejét, jönnek azok a bizonyos "varázsszavak": - lumen, mennyi lux, spektrum, nanométer, kandela, kelvin.... és már kész is a káosz.

Tegyük ezt egy kicsit rendbe!

Lux

 

23_lux.png

Ez a szám azt jelzi, hogy mennyire erős a fényforrásunk világossága - ergo milyen erősen világít meg egy adott négyzetmétert. Ugye jól hangzik? Csak éppen a mért eredmény bizony nagyban függ a fényforrás és a mérés helyének távolságától. Ha közel tartod mondjuk a mobil app-ot a fényhez, sokkal magasabb értéket kapsz.

Ha valamennyire használható eredményt szeretnél, és nem akarod magad és a növényeidet becsapni, akkor a növény lombfelületén mért érték lesz csak használható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lux

 

Kandela

 

gyertya.jpeg

Ez az érték a lámpából, egy adott irányba kilépő fény, egy adott sugár mentén mért fényerejét mutatja meg. Ezzel az a gond, hogy ha nem ismerjük a termék fényerősség-profilját (spektrális profil), akkor nem tudhatjuk, hogy elégséges fényerőt kapunk-e. Hisz nem mindegy, hogy a feltüntetett fényerő mekkora területre jut és az sem, hogy mennyire fókuszált, azaz mekkora a sugárzási szög (adott irányba kilépő fény), ami a LED-eknél fontos lehet.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kandela

A candela szó jelentése latinul gyertya. A kandela az SI mértékegységrendszer független alapegységének a neve, jele: cd. Egy átlagos gyertya fényerőssége 1 cd, egy 100 wattos izzólámpáé kb. 120 cd.

Lumen

 

lumen.jpegA lumen fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható !!! fény "mennyiségének" az integrálja.

Tehát összes látható (!) fény fénymennyiségét jelöli, ami az adott fényforrásból ered. Ebből eredően számunkra talán ez a legpraktikusabb mértékegység. Itt nem érdekes a fókuszálás, a mérési távolság.

A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.

Fényáram

 

fenyaram.jpegA sugárzott teljesítményből, a sugárzásnak a CIE szabványos fénymérő észlelőre gyakorolt hatása alapján származtatott mennyiség, annak fotometriai megfelelője. Jele: a fotopos látásra vonatkozó láthatósági tényező.
Magyarul: A fényforrás fényáramának és az általa felvett villamos teljesítmény értékének hányadosát nevezik fényhasznosításnak. lm/W.

Az eltérő elven működő fényforrások fényhasznosítása eltérő. Ezt azt jelenti, hogy azonos fogyasztású fényforrásoknak eltérő a fényárama, ezzel együtt az áramszolgáltatók kiállított villamosenergia számlájának összege is:

  • hagyományos izzó: 13 lm/W
  • halogén izzó : 18 lm/W
  • energiatakarékos izzó: 50 lm/W
  • kompakt fénycső: 60 lm/W
  • LED: 35–200 lm/W

 

Fényspektrum

 

A látható spektrum (vagy látható fény) az elektromágneses spektrumnak az a része, amit az emberi szem érzékelni tud. A macska más történet, ebbe most nem megyünk bele. Hétköznapi értelemben gyakran ezt a spektrumot fénynek nevezik.

Az emberi szem, pontosabban az agy által érzékelhető összes szín több mint a látható spektrum, mivel az emberi szem által érzékelhető színek között szerepelnek a színek keveredéséből előállók is, mint például a lila vagy a rózsaszín.

Növénynevelésünk szempontjából a számunkra láthatatlan spektrumok rendkívül fontosak lesznek!

787px-em_spectrum_hu_svg.png

Színhőmérséklet

 

A fényforrások világítástechnikai értékelésekor a sugárzott fényerősségén kívül annak színe is fontos jellemző. Egy izzó fekete testszíne a színhőmérséklettel, vagyis a feketetest izzási hőmérsékletével írható le.

Egysége a Kelvin, K. A normál izzólámpa izzószálának hőmérséklete kb . 2800 K.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADnh%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9klet

kelvin.png

 

colour-temperature_n.jpg

 

 

Felhasznált szakirodalom: wikipédia, és http://mek.oszk.hu/00500/00572/00572.pdf

 

Szólj hozzá

spektrum lux lumen fényáram kandela fénytani alapismeretek