2018. feb 02.

Oké, akkor LED, de melyik?

írta: Chili Meli
Oké, akkor LED, de melyik?

Le kell szögeznünk, LED-ek terén oly széles a kínálat, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Tudnunk kell mire szeretnénk a LED-es megvilágítást használni. Ha csak palánta nevelésre, és a növények májusban kiültetésre kerülnek, akkor mindenképpen kék túlsúlyos növénynevelő LED lámpát válasszunk. Amennyiben a növényt teljes élettartamában beltérben kívánjuk nevelni, akkor kezdetben a kék, majd a piros túlsúlyos LED világítással kell számolnunk.

led-reflektor-200w.jpgSemmiképp se tévesszük össze a lakás vagy dekorációs célra tervezett LED világításokat a növénynevelő világítással. A hidegfehér vagy melegfehér LED fényforrások, legyen az bármekkora teljesítményű, nem való növénynevelésre.
Sokan megpróbálkoznak LED reflektorokkal (mi is kipróbáltuk) és csodálkoznak, hogy a növény nyúlik a fény alatt, mintha nem is kapna semmit. Ennek oka nagyon egyszerű. A LED-ek technológiájából adódóan kisugárzott fény egy kis hullámhossz tartományra korlátozódik. Hogy ez a tartomány a spektrumon hol helyezkedik el, az a diódához felhasznált anyagtól függ. Erről itt esett szó: http://palantanevelo.blog.hu/2018/02/01/fenyforrasok_904

Tehát a hidegfehér és melegfehér LED-ek igen csekély mértékben, vagy egyáltalán nem tartalmazzák a növényeinknek szükséges fényspektrumot.

additive_szinkeveres.pngTöbben kísérleteznek az RGB LED megoldással is. Erről annyit érdemes tudni, hogy színkeveréssel állítható, milyen színt szeretnénk. Technikailag 3 féle chip-pel oldják meg a fényforrást, piros, zöld és kék chipekkel. Ezek egyöntetű keverése esetén a látható fehér fényt kapjuk. Egyrészt ebben az esetben a zöld szín teljesen felesleges. Továbbá nem tudható, hogy a kék és piros színek mely nanométer tartományra vannak beállítva. Nem mondjuk, hogy nem lehet vele növényt nevelni, de közel sem olyan hatásfokkal, mint a növénynevelő lámpák esetén. Így erre a megoldásra nem tesszük le a voksunkat.

 

 

kek_piros_led.jpgA másik LED lehetőség a LED szalag. Ebből sem érdemes - hacsak nem dekorációnak, vagy lakásvilágításnak szeretnénk - sem a hidegfehér, sem a melegfehér szalagot venni. Az RGB-t a fentebb említettek miatt, inkább a kék-piros LED szalaggal gondolkodjunk. A LED szalagok hátránya csak annyi, ha már a szín megfelelő, hogy nagyon közel kell állandóan tartani a növényekhez, mert a fényereje nagyon kevés. Ha LED szalaggal szeretnéd a növényeidet világítani, akkor maximum 10 centinek kell lennie a növény és a szalag közötti távolságnak. Ezt a növény növekedésével együtt állandóan tartani kell, ami azt jelenti, hogy minimum hetente emelni kell rajta. Amikor a növény eléri a 3-4 levélpárt, a LED szalag fényereje nem bizonyult elegendőnek az alsó levelek megvilágításához, így azok elsorvadtak, és elhullottak.
Amit még sokan nem vesznek figyelembe, hogy LED szalag esetén is szükséges hővezető sínt alkalmazni! A LED ugyan nem termel olyan mértékű hőt mint a HPS izzók, de a technológiájából adódóan hővezetés nélkül akár egy óra alatt is megpirul ami a LED-ünk halálát jelenti. Másrészt a szalagok esetén a chipek (világító egységek) sorba vannak kötve, mint a karácsonyfa izzók. Ha egy chip meghibásodik, a szalag teljes hosszában nem fog világítani. Nem egyszerű otthon, házilag a hibás részt megkeresni, de ha már sikerült is megtalálni, a szalagok esetében egy egész egységnyi részt ki kell vennünk, ami akár egy méteres szakasz is lehet. Figyelembe véve, hogy a szalag fel van ragasztva egy hővezető sínre, ezt nem egyszerű kivitelezni.

rgb_power_led_gyujto.JPGLED esetében azt is érdemes figyelembe venni, hogy megbízható gyártótól vásároljunk. A "kici, ócó kínai" sokszor nincs megfelelően a hűtőcsillagra forrasztva, kispórolják alóla a hővezető pasztát, így az üzemóra ideje a tizedét sem teljesíti az ígért élettartamnak.
Fontos továbbá figyelembe venni a tápegység méretét, mert könnyen "túlhajthatjuk" LED-jeinket a nem megfelelő tápegység alkalmazásával, ami szintén a halálához vezet. Ha már kijött belőle a füst, nem fog tovább működni.

Tehát, aki nem elektronikai szaki, az jobban teszi, ha előre gyártott, komplett rendszert vásárol.

novenyled_ufo.jpegKereskedelmi forgalomban más sokféle növénynevelő LED lámpa kapható. Ezek a lámpák NÖVÉNY nevelésre alkalmasak, piros túlsúlyosak, teljes beltéri élettartamra állították össze. Felnőtt, kifejlett, virágzó-termő növényekre tökéletesen alkalmazható. Áruk széles skálán mozog, attól függően, mekkora területet szeretnénk vele megvilágítani. A használható nem kici-ócó-kínai, amit már érdemes megvásárolni, és a gyártó megbízható, 40.000.- forinttól 300.000.- forint között mozoghat. Persze ebay-ről olcsóbban is beszerezhető, csak a garanciális lehetőségünk macerásabb lesz meghibásodás esetén.

Ha csak palánta nevelés a célod, megfizethető áron, akkor érdemes kék túlsúlyos lámpában gondolkodni.
Ha elektronikai szaki vagy, és szeretsz otthon barkácsolni, mindenképpen kék túlsúlyos fényforrást építs.

Amennyiben csak egy egyszerűen kezelhető, és anyagilag is elérhető PALÁNTA nevelés a célod, akkor a legkézenfekvőbb megoldást itt találod: PALNÁNTAneveléshez való LED világítás

dsc_0112.JPG 

 


 

 

 

Szólj hozzá

világítás palánta LED palántanevelő növénynevelő palántalámpa LEDvilágítás