2018. feb 02.

Palánta neveléshez való LED világítás

írta: Chili Meli
Palánta neveléshez való LED világítás

3 év tesztsorozata alatt kifejlesztett, kimondottan palánta nevelésre való LED megvilágítás

Q-cig s.r.o által gyártott palántanevelő világítás paraméterei:

A palántanevelő modulos rendszerből áll, hogy könnyen kivitelezhető legyen kicsi és nagy területek megvilágítása.
1 egység 100 cm hosszúságú, 140 cm hosszú, 60 cm mély és 50 cm magas palántanevelő terület megvilágítására alkalmas.
Az egység tartalmaz 9 db 3w power ledet. Eloszlása: 6 kék, 3 piros.
Tartomány: piros: 600-665nm deep red, kék 400-450 nm blue royal.
Az egységek modulos rendszerűek, egymásba 4 db egység csatlakoztatható.

 

qcigfeny1.JPG

 

Mindez azt jelenti, hogy 1,4 négyzetméteres területet be lehet vele világítani. A fényegységet elég 45-50 cm magasra elhelyezni, nem kell közvetlen a növényekre tenni, mint a LED szalagok esetében. A fényáram teljesen átvilágítja a területet nagyobb lombozat esetén is elegendő fény jut az alsó levelekhez.
Színelosztása kifejezetten a palántákra van beállítva, a lombozat kifejlődéséhez szükséges színtartománnyal.
Az UV tartomány beiktatásával megelőzhető a palántadőlés, melyet egy gombafaj okoz. Továbbá a növények kiültetés előtti kiszoktatási ideje is lerövidül.

 

qcigfeny2.JPGSzerelése rendkívül egyszerű. Semmiféle műszaki szakértelmet nem igényel. Csak be kell dugni a csatlakozót a helyére, a villásdugót a falban lévő malac orrába (konnektor) és már működik is.
Ha több egységet szeretnénk, azt pedig a dc táp dugóval egyszerűen megoldható. Akár egymás mellé, sorban, akár egymás mögé helyezhető. 

Tápegység szükséglete egységenként változik. A minimális igénye 1-4 egység, de lehetőség van nagyobb tápegységgel 6 sín egyszeri bekötésére is.

Teljes mértékben alkalmas modulos rendszere miatt akár pár darab növény szobai neveléséhez, de nagyobb rendszereket is ellát. Akár nagyüzemi melegházak fénykiegészítéseként is alkalmazható a kora tavaszi időszakban, amikor fontos a 16 óra intenzív megvilágítás.

 Boxot nem szükséges építeni hozzá, ugyanis az alkalmazott LED chipek 120 fokos fényszögének köszönhetően elenyésző a szórt fény.
A növények a nevelés alatt szellőztető hűtést nem igényelnek, mert a leadott hő minimális. Ezért olyan helyen, ahol nincs megfelelő hőmérséklet a növények neveléséhez, ott fűtést kell alkalmazni. Ez viszont hátránya lehet.

 

magassag_1.jpgNem világít felesleges tartományban, így rendkívül gazdaságos. Egy csepp fény sem veszik kárba. Egy egység havi fogyasztása 9,4 kW, ami kb 4-500 Ft.-ba kerül, ha 16 óra megvilágítással számolunk.

Esetleges meghibásodás esetén elég csak a hibás egységet kiemelni a sorból. A LED chipek egyesével cserélhetők, nem kell egy egész szakaszt eltávolítani, mint a LED szalagok esetében tárgyaltuk. Csak az esetleges "kiégett" LED chipet kell kicserélni, és mehet vissza a helyére. Így a növények szerviz esetén csekély ideig, vagy egyáltalán nem maradnak fény nélkül. Ez az egységek elhelyezésétől függ.

 

mobil_app.pngKülön extraként rendelhető hozzá vezérlés. Időkapcsoló a világítási órák számához 0-24 órás időintervallumban. Hőmérséklet mérő, mely fűtés vagy hűtésrendszerre csatlakoztatva kapcsolja a hűtő vagy fűtő rendszert.

Páramérés és légnyomásmérés, ami szintén csatlakoztatható szellőztető rendszerhez. A vezérlés kezelése akár laptopról vagy mobiltelefonról lehetséges beépített wifi kapcsolat révén.

Megjegyzésként: A cég nem csak palántanevelő világítással foglalkozik (ami a piacon rendhagyó), növénynevelő világításokat is készít. Igény szerint bármit megvalósítanak.
Mindezt emberi áron, ugyanis 1 egység 10.000.-Ft+áfa + a tápegység ami 6000.-Ft+áfa áron kínálnak. Ha 4 egységet nézünk akkor csak 4*10.000.- plusz a tápegység 6000.-Ft, mindössze 46.000.- forintból 5,6 négyzetméterre megoldható a növények megvilágítása. Akár emeletes szekrényben, polcrendszerben is. Minimális rendelhető mennyiség 1 egység (16.000.-+áfa) amit futárszolgálattal is elküldenek.
Az árak 2017-es árak!!! A jelenlegi árakról érdeklődjetek az elérhetőségeken!

Az extra vezérlést külön kell kérni, de az is baráti áron van náluk.

Ajánlom mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak. A blogban szereplő palántafotók ezen fény alatt növekednek, immáron 3 éve. A tapasztalatom csak pozitív a palántanevelő felé.

dsc_0149.JPG

 

 

Ha Te is szeretnél ilyen palánta világítást a cég Magyarországi képviselőjének elérhetősége:
e-mail: qcigsro@gmail.com
Telefon: +36204484570

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/Qcigelectronics/

 

Szólj hozzá

spektrum fény uv fotoszintézis palánta lámpák LED növénynevelés fényáram fénytartomány szinhőmérséklet növényvilágítás beltéri növénynevelés LEDvilágítás Q-cig