2018. feb 01.

Növénynevelésre használható fényforrások összehasonlítása

írta: Chili Meli
Növénynevelésre használható fényforrások összehasonlítása

Előző bejegyzéseink alapján a fényforrások tanulmányozásának összegzéseként megállapíthatjuk, hogy növényeink számára a minél szélesebb színspektrummal rendelkező fényforrások az ideálisak. Szóba jöhet tehát a daylight (6500K) fénycső, CFL "tornádó" (6500K) fénycső, HPS / HQL / HGL izzók, MH / CMH izzók, illetve a speciális spektrumú LED fényforrások.

Amit még nem árt figyelembe venni a fényforrások kiválasztásánál, az a költséghatékonyság, a hőtermelés, és az egyéb járulékos apróságok, mint pl. a beüzemelési költségek, üzemeltetési költségek, box alkalmazásának lehetőségei, megfelelő szellőztetés a melegedések miatt.

03-abra.jpg

Akkor nézzük sorjában:

Fogyasztás

Egy, vagy több nagy teljesítményű lámpa jócskán hozzájárulhat a villanyszámla megugrásához. Nagy valószínűséggel csak egy tévhit hogy hirtelen megnövekedett villanyszámlát az áramszolgáltató – esetleg a rendőrség- kivizsgáltatja. Ha több 1000 KW-os növekedésről van szó akkor valóban elképzelhető, hogy a szolgáltató rákérdez, hogy mi okozza, de néhány ezer watt még nem okozhat feltűnést, egy klíma, egy új tévé, vagy számítógép is ugyan annyit fogyaszthat mint egy lámpa. Ha nagy teljesítményű fényforrásokban gondolkodsz, bizony ezzel számolni kell. Ilyenek a HPS / MH / HQL / HGL / fényforrások. LED esetében az áramfogyasztás nem mutat ekkora növekedést.
Ha csak azt vesszük alapul, hogy EGY darab 250W fényforrás napi 16 órában üzemel, annak a 2018-as áramdíjjal kalkulálva a havi fizetendő költsége saccolva kb. 5000-5500Ft között mozog áramszolgáltatótól függően. Kilowattban napi 4 kW*30 nap. És csak egy lámpáról beszéltünk, ami kb 1 négyzetméteres területet világít be elfogadható mennyiségbe. A növények növekedésével, hogy a levelek ne takarják egymást, ezt vagy nagyobb lámpával, kb 400W emelni kell, vagy szétterítjük a növényeket, de ez nem szokott elég lenni.
LED esetében az egy négyzetméterre számolt energia felhasználása is a legdurvább számítás szerint 20W*16 óra*30 nap, 9,6 kW, ami havonta kb. 400-450 forintban járul hozzá a rezsihez.

villanyszalmla1.jpg

Hőtermelés:

A nagy teljesítményű fényforrások, a daylight (6500K) fénycső, CFL "tornádó" (6500K) fénycső, HPS / HQL / HGL izzók, MH / CMH izzók rengeteg hőt termelnek. Ha nem teszed elég távol a növénytől, vagy a boxnak nincs megfelelő szellőzése, a növények eléghetnek. Továbbá ezek a fényforrások technológiájukból adódóan olyan nem látható tartományt is előállítanak, ami a növényeinkre nincs jó hatással.
Magyarul ezek a nagy teljesítményű izzók infravörös (nem látható) spektrumban is jelentős mértékben sugároznak, - ezt érezzük melegnek - amitől a növényeinket ózonréteg híján nem tudjuk megvédeni. Mesterséges felhőréteget sem tudunk föléjük alkotni.
LED esetében a hőtermelés a nagy teljesítményű izzókhoz viszonyítva elenyésző, amit a LED hűtésére alkalmazott alumínium hűtőborda el is vezet. A növények felé hőt, azaz láthatatlan IR (infra) tartományt nem sugároz.

Az alábbi képen jól látható, hogy mennyi a hőben és fényben elpazarolt, fel nem használt energia, amit kiszellőztetünk a levegőbe, míg a speciális LED esetében szinte nincs ilyen.

961dff9_led_vs_hps_420ledgrowlighting_1.png

 Technikai beszerelés

No, itt már szakinak kell lennie az embernek a talpán. A legegyszerűbb az E27 foglalattal rendelkező izzók beszerelése, ezt minden háziasszony el tudja végezni.
A spekulációk a nagynyomású izzóknál és a fénycsöveknél kezdődnek. Egy ilyen lámpa áll egy égőből, egy előtétből (hívják ballasztnak vagy fojtótekercsnek is), gyújtóból, ami a lámpa beindításához szükséges löketet adja, és egy lámpa ernyőből (búra), ami az izzót körülvéve visszaveri és irányítja azt a fényt, ami egyébként kárba veszne. Egy fém halogén(MH) égőt NEM lehet nátriumgázos(HPS) ballasztról üzemeltetni mint ahogy egy HPS égő sem megy MH ballaszttal, és a különböző teljesítményű izzókhoz más-más tekercs és gyújtó tartozik. Magyarul a 400 wattos HPS-hez nem használható 250, vagy 600 wattos tekercs, bár lehetnek kivételek. Jó hír viszont, hogy gyártanak olyan ballasztokat amikbe HPS és MH is megy.

A LED sem egyszerű, ha magunk szeretnénk összerakni akár szalagból, akár diódákból otthon, barkácsolva a fényünket. LED esetében is szükség van egy hűtőfelületre, mert különben 1-2 óra alatt szétpirulnak, vagy felgyújtják a konyhát. (Egy ismerősünk hűtőfelület nélkül ragasztott fel LED szalagot a konyhaszekrényére pultvilágításnak. Nem örvendezett sokáig, mert az egész konyha leégett.) Szóval, ha nem vagy szaki, ne barkácsolj.
A LED-hez szintén szükséges egy vezérlő egység (áramgenerátor) ami világításra készteti a diódákat, illetve szükségeltetik egy tápegység, ami a 220V-ból 12 vagy 24 voltot készít az áramgenerátor számára.
Viszont a jó hír az, hogy kapható már olyan LED forrás, amit csak be kell dugni a konnektorba és már működik is.

Összegzésképpen álljon itt egy összehasonlító kép. A képen a fullspektrum led színhőmérséklete van megadva. A speciális növénynevelő LED fényeknek semmiféle "haszontalan" fénye nincs a növények szempontjából.

osszehasonlitas.png

BOX, azaz növénynevelő doboz, szekrény, stb. Miért kell egyáltalán kell-e ilyet építeni?

Ha a nagyteljesítményű lámpákat alkalmazod a növényeid fényigényére, akkor mindenképpen illik boxot építeni. Ezek a lámpák sugárzási szöge majdnem 360 fokos. Ezeket a fényeket, ami nem célzottan a növényeidre irányulnak, valamivel célszerű visszaterelni egy adott irányba. Búrát (fényterelőt) is ezért alkalmaznak, de az nem minden esetben elég. Ezért olyan boxot, növénynevelő "szekrényt célszerű építeni, aminek az oldalai visszaverik a kóválygó fényeket. Erre a legcélszerűbb fényvisszaverő fóliát (Mylar) alkalmazni. Fehér kartonból is megépíthetnéd ugyan, de a hő miatt nem célszerű, nehogy tüzet rakj a lakásban.
LED esetében nem szükséges a fent leírtak okán boxot építeni. A LED max.120 fokos szögben sugároz, így csak abban az esetben célszerű a box, ha nagyobb területet szeretnél bevilágítani, és szükség van a kóborló fények visszaterelésére.
Illetve, ha nem akarod egész nap lila színpompában élni az életed a növényeid mellett. Mint az előző részekben kitárgyaltuk, ezek a fények nem kellemesek az emberi szemnek, de növényeink annál inkább "komálják".

 belteri_led.jpg

 

 

 

A bejegyzés saját tapasztalat és felhasznált szakirodalom alapján készült.

http://www.exkalapalatt.com

Szólj hozzá

spektrum fény uv növény összehasonlítás fotoszintézis palánta lámpák LED izzók növénynevelés fénytartomány szinhőmérséklet növényvilágítás beltéri növénynevelés